Snel Spaans leren, 5 persoonlijke tips

Spaans, het is een prachtige taal die wereldwijd wordt gesproken. Logisch dat jij dat ook wilt! Er kan best veel tijd zitten in het leren van een nieuwe taal. Inmiddels ben ik 31, woon ik alweer zeven jaar in Spanje en kan ik zeggen dat ik vloeiend Spaans spreek. Ik heb gesprekken met wildvreemde Spaanse mensen, spreek Spaans op het werk en heb een Spaanse vriend, waar ik op z’n tijd zelfs mee kan discussiëren. (Geloof me, dat is echt niet makkelijk in een vreemde taal). Dit is natuurlijk allemaal niet vanzelf gegaan en daarom vertel ik je in dit artikel hoe ik vloeiend in deze taal ben geworden en geef ik je tips om dit zelf ook te bereiken!

Universitaire studie is lang niet genoeg

Als 17-jarige had ik nooit een duidelijk idee van welke studie ik moest kiezen toen het einde van de middelbare school eraan kwam. Mensen adviseerden me vooral iets te kiezen wat ik ‘leuk’ vond. Daarom koos ik voor ‘Spaanse Taal en Cultuur’ aan de Universiteit Utrecht. Nu moet ik erbij vertellen dat ik vroeger echt heel erg verlegen was en absoluut niet in het openbaar durfde te praten. Lekker handig dus als je een vreemde taal wilt leren, not.

De studie maakte ik in drie jaar af. Tijdens die drie jaar ben ik nooit langer dan 3 weken naar Spanje gegaan om het Spaans in de praktijk toe te passen. Eindstand: ik beheerste de grammatica best prima, maar of ik nu echt Spaans kon spreken, nee. Dit werd nog minder, toen ik na de universiteit ging werken bij de gemeente Amsterdam, waar Spaans totaal niets mee te maken had.

Als een universitaire studie me niet vloeiend Spaans laat spreken, wat dan wel?

Snel Spaans leren, begin met de basis

Een taal leer je pas écht als je deze in de praktijk gaat gebruiken, Het leren van de grammatica en het hebben van een bepaalde woordenschat is natuurlijk wel een must. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn. Er zijn tal van apps voor op je telefoon, waarbij je al aardig wat dingen kunt leren. Neem bijvoorbeeld Duolingo of Babel. Heel handig om wat werkwoorden en vocabulaire mee op te doen.

Spaanse boeken, tijdschriften of films

Aangeraden wordt altijd in je vrije tijd veel Spaanse boekjes en tijdschriften te lezen en films te kijken. Zo wordt je woordenschat uitgebreid en leer je allerlei nieuwe taalvormen. Ik denk dat het heel persoonlijk is of dit je helpt of niet. Zelf heb ik nooit heel veel Spaanse boeken gelezen of films gezien. Zeker in het begin had ik er geen geduld voor constant het woordenboek erbij te pakken en van films werd ik juist ontmoedigd.

Op de Spaanse televisie wordt ontzettend snel gesproken. Zelfs met Spaanse ondertiteling hoorde ik soms niet eens wat er echt gezegd werd. Maar nogmaals, het is voor iedereen een persoonlijke voorkeur en er zijn heel veel mensen die het wél een hele fijne manier vinden om snel Spaans te leren.

Spaanse taalcursus

De volgende stap in het leren van een taal is een Spaanse taalcursus. Om de basis onder de knie te krijgen, zul je in het begin ouderwets moeten stampen, woordjes leren en oefenen. Het voordeel is dat je op deze manier de taal wat meer in de praktijk gaat toepassen, nieuwe mensen leert kennen en een leraar hebt aan wie je vragen kunt stellen. Je leert er kortom sneller Spaans mee.

In Nederland kun je leuke taalcursussen doen en er zit vast wel een taalschool bij jou in de buurt.

Cursus in Spanje

Zelf heb ik gekozen voor een taalcursus in Spanje. Ik had 3 jaar gewerkt in Nederland en bleef altijd rondlopen met de gedachte dat ik iets had gemist door tijdens mijn studie niet naar het buitenland te gaan. Tegelijkertijd vond ik dat natuurlijk heel eng! Ik kende er niemand, wist niet wat ik zou tegenkomen en m’n hoofd zat vol met ‘wat als’. Uiteindelijk werd de grootste ‘wat als’ de ‘wat als ik het niet doe en spijt krijg’. Ik koos in 2015 voor een taalcursus van drie maanden bij taalschool Don Quijote. De reden daarvoor was vooral omdat ik natuurlijk geen woord Spaans meer sprak door het drie jaar lang niet gebruikt te hebben. Na een paar keer langsgegaan te zijn bij het kantoor van Don Quijote in Rotterdam, koos ik voor een intensieve cursus in Valencia. Het beste wat ik ooit heb gedaan!

Cursus van Don Quijote

De cursus van Don Quijote in Valencia was fantastisch. Ik leerde er zoveel mensen kennen, kwam voor het eerst écht in contact kwam met het Spaanse leven en mijn zelfvertrouwen kreeg best wel een kleine boost. Iedere nieuwe leerling doet bij aankomst een niveautest. Ik kwam in niveau B1, omdat er onverwacht toch nog wat grammatica in m’n achterhoofd verstopt zat. Opnieuw ging ik door alle grammatica heen, leerde nieuwe dingen en woorden én, het belangrijkste van alles, ik had de tijd van m’n leven. Wonen in het buitenland, heel veel nieuwe mensen leren kennen en kennis maken met alles wat je niet gewend bent.

Ga met zoveel mogelijk Spaanse mensen om


Als je dit gaat doen, let er dan wel op dat je ook Spaanse mensen ontmoet en niet in de bubbel van buitenlandse studenten blijft zitten. Dat is namelijk de kleine ‘fout’ die ik heb gemaakt in die tijd. Ik merkte dat ik na afloop van de cursus hetzelfde gevoel kreeg als toen ik het diploma op de universiteit haalde.
Helemaal top die grammatica, maar durf ik nu ook buiten het klaslokaal te praten?

Verlies je schaamte (echt!)

Ik realiseerde me dat ik alleen vloeiend Spaans kon gaan spreken als ik nóg verder uit m’n comfortzone zou stappen. Het klinkt zo cliché en makkelijk gezegd, maar het is écht waar: je moet af van je schaamte en jezelf in het diepe gooien. De manier waarop, is voor iedereen anders. Voor mij was het heel eng maar ook heel erg nodig. Het gebeurde op twee manieren. Ik kreeg via via een baantje op een kantoor, waar ik in het Spaans(!) de telefoon moest opnemen. Geloof me, de meest brute én efficiënte manier om vloeiender te worden in een vreemde taal.

Taaluitwisseling

Nu geef ik je een tip om Spaans te leren die wat minder radicaal is dan gelijk in Spanje te gaan werken, maar voor mij nét zo effectief is geweest. Bezoek taaluitwisselingen! Je hebt ze in Nederland ook. Het bestaat uit evenementen of meetings in een hele ontspannen sfeer, waarbij je kunt kletsen met native speakers. In Spanje heten dit ‘intercambio’. De gedachte kan misschien wat eng zijn. In het begin dacht ik dat je binnenkomt in een bar met Spanjaarden, die jou allemaal vast wel stom vinden, omdat jij zo slecht Spaans spreekt. En dat was natuurlijk hartstikke onzin!

Het fijne is namelijk, dat jij interesse hebt in hun taal en dat maakt je meteen al sympathiek. De mensen zijn er om je te helpen en je leert ze ook nog eens kennen. Daarnaast kun jij ook vast wel iets voor hen betekenen. Misschien willen ze hun Engels wel verbeteren. Zo praat je een tijdje Engels en dan weer Spaans. Je zult merken dat je allemaal in hetzelfde schuitje zit en dat er totaal geen rede is voor schaamte. Een leuke intercambio in Valencia vind je iedere donderdagavond in Radiocity. Dit is trouwens ook een leuke plek voor gezellige livemuziek.

Tijdens deze intercambio’s ben ik eindelijk de drempel over gegaan en kon ik voorzichtig zeggen dat ik vloeiend Spaans sprak. Voor mij dé manier om snel Spaans te leren. Dit werd natuurlijk nóg beter toen ik mijn vriend leerde kennen. Hij komt uit het zuiden, Spaanser kan het allemaal niet. Goede gesprekken voeren, lol hebben en ruzie maken, het kan nu verbaal allemaal.

Overige tips

Ik geef je nog een paar andere tips om snel Spaans te leren. Oefening baart kunst! Dat je vloeiend een taal spreekt, wil natuurlijk niet zeggen dat je compleet foutloos bent. Als je eens wist hoeveel voor de hand liggende grammaticafoutjes ik maak…Het gaat er meer om dat jij je comfortabel voelt met een vreemde taal en dat je niet constant hoeft na te denken over wat je zegt.

Ook verbaas ik me nog steeds over het feit dat ik probleemloos een Spaanse film kan kijken. Met oefening kom je er echt wel.

Nog één tip: wanneer je al wat verder bent en gesprekken kunt voeren, kopieer je gesprekspartner dan zoveel mogelijk. Neem lokale gebruikelijke woorden over, de accenten en ook dezelfde gebaren. Stukje bij beetje zul je dan zien dat je je steeds wat comfortabeler zult voelen.

Veel succes!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.